Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi ve Yapılışı

Merhaba hanımlar,

Geçmişimizde insanlarımız tatlılara ne değişik isimler vermiş değil mi? Tuhaf tatlı ismi duyduğumuzda merak ettiğimiz tatlılardan birini yapacağız bugün sizlerle. Hanım göbeği tatlısının ismi nerden geliyor bilinmez ama tadını çok seveceksiniz. Hanım göbeği tatlısının hoş geçen sohbetli vakitlerinizde damak tadınızı değiştirmesini dileyerek tarifimize geçelim.

İlk olarak Hanım göbeği tatlısının malzemelerine göz atalım.

Malzemeler

  • İki adet yumurta 
  • Bir adet yumurtanın sarısı 
  • Beş kahve fincanı kadar un 
  • Beş kahve fincanı kadar su 
  • İki yemek kaşığı erimiş tereyağı 
  • Bir çay kaşığı tuz 
  • 1,5 su bardağı kadar sıvı yağ

Tatlımızın şerbeti için ise iki su bardağı şeker, iki su bardağı toz şeker ve bir limonun suyu yeterli. Tatlı ve şerbet malzemelerimiz hazır ise tatlımızın yapılışına geçelim.

Yapılışı

  1. Boş bir tencere içine limon suyu, su ve toz şeker koyuyoruz ve şeker eriyene kadar karıştırıyoruz. Kaynamaya başlayıp koyu bir kıvam alana kadar ocakta bu karışımı kaynatıyoruz. Koyulaştıktan sonra ise ocaktan alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. 
  2. Tereyağını farklı bir tencerede eritiyoruz ve beş fincan kadar ılık su ile bir çay kaşığı tuzu tereyağının üzerine ekliyoruz. Ocakta bu karışımı kaynatıyoruz ve kaynar hale geldiğini gördüğümüzde altını kısıp sürekli karıştırıyoruz. Karıştırırken beş fincan unu azar azar ekliyoruz. Hamuru kısık ateşte çevirerek 5 dakika kadar pişiriyoruz ve ateşten alıp soğumaya bırakıyoruz. 
  3. Hamur soğuduğu zaman bir adet yumurtanın sarısını ve iki adet yumurtayı hamura yediriyoruz. Ellerimiz hafif olarak yağlıyken ceviz boyutunda parçalar kopartarak avucumuzda yuvalıyoruz ve yassılaştırıyoruz. Yassılaştırdığımız hamurun ortasına baş parmağımızı bastırıyor ve delik açıyoruz. Bu şekilde tüm hamurlara aynı işlemi uygulayarak halka hamurlar yapmış oluyoruz. 
  4. Tavayı ocağa koyuyoruz ve bir miktar sıvı yağ ekleyip ısıtmaya başlıyoruz. Hafiften ısınmaya başlayan yağın içerisine hazır ettiğimiz yassı ve delikli halkaları atıyoruz. Ocağın sıcaklığının bu aşamada ne fazla ne az olması gerekiyor. Orta dereceli sıcaklık hamurların kabarmasına yetecektir. Hamurların iyice kabaracağından tavayı sık olarak hamurla doldurmayalım. Hamurlar kabarmaya başlayınca ateşin altını açıyoruz ve nar gibi kızarmasını bekliyoruz. Kızarmış olan hamurları kevgir yardımıyla soğuk şurubun içerisine atıyoruz. Elimizdeki hamurlar bitene kadar aynı işlemi uyguluyoruz. Hanım göbeği tatlısı için kızarmış halkalar yaklaşık 15-20 dakika boyunca şurubun içinde kalması gerekiyor. Daha sonra yine kevgir yardımıyla tabaklara çıkartıyoruz ve isteğe göre süslüyoruz.

Tatlımız hazırdır efendim, afiyet olsun.

hanım göbeği tatlısı

 

6 Yorum yapılmış.

Cevapla!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*